20 Şubat 2013 Çarşamba

MİLDA NE YİYOR? EV YAPIMI BESLENİYOR :)

Şu dokuz ay on günlük süreci sadece beslenme kısmını şöyle bir özetlemek isterim:
Aslında katı gıda serüveni öyle pek uzun olmadı bizim ama sadece 2 ay oldu hemen hemen tam anlamıyla tanışalı, 7 ay boyunca sadece anne sütü aldı aralarda öyle tattırmalar falan olmadan(öyle meyveleri yalatmak dışında,yüzündeki ifadeyi görmek için),7 aydan sonrası tattırmalar derken sanırım biz direkt geçiş yaptık..öyle endişenmeye falan gerek yokmuş hiç,ilk önceleri tecrüben olmuyor azıcık korkuyorsun nasıl olucak nerden başlasam diye ama en doğru yolu senin bebeğin zaten gösteriyor,neyi yiyip yemiyeceğini yada püremi, sulu mu vereceğini..sonrasında su yolunu buluyor..aslında ilk tarhana çorbası verdim koyu kıvamda,sonra yediğimiz yemeklerin suyuna bandırıp tattırmalar derken biz artık herşey yiyoruz hemen hemen.. tabi 1 yaşına kadar yasaklı yiyecekler dışında..
Milda seviyor yemeği,ben ona evde grisini yapıyorum ev yapımı,bildiğimiz galeta işte,benim kızım çok seviyor hem diş kaşıyıcısı oldu ona hemde çiğnemeyi öğrendi..ilk önceleri dışarıdan almıştım grisinilerini ama içindekiler kısmı beni hep korkutuyordu ve ağır yağ kokusu benim bile midemi bulandırırken ev yapımı denemek istedim bunun için sevgili şefikanın bloğuna uğradım.tarif burada..zaten çoğu şeyi oradan yaparım.çünkü her tarifi birebir ne eksik ne fazla ki buna çok önem veririm.hatta bazı kurabiyelerini ben mildaya uyarlayıp ona uygun hale getiriyorum.ve milda yerken çok hoşlanıyor,hem sağlıklı hemde nefis tadı var..dışarıdan hiçbir şey yedirmiyorum.bazen çoluk çocuk biraraya gelinirse o çok sevdiğimiz çubuk krakerlerden yiyor ama..
GÜN İÇİNDE ;
akşamdan sabaha dilediğince anne sütü ki bu gece 5-6 kez oluyor..sabah uyanır uyanmaz anne sütü.
Birlikte kahvaltı ederken kayısı kıvamında köy yumurtası:)yaşam notlarım defnenin annesi demişti,mutlaka onun yazılarını okuyun derim,oldukça akıcı ve bilgilendirici yazıyor arkadaşım.
1 dilim rende yapılmış keçi peyniri, ve toz  hale gelmiş ceviz-pekmez karışımı.bazen benim çok olur lorlu çingene salatası deriz kahvaltıda zeytinyağlı ondan veririm.
aralarda grisiniler oluyor oyalansın diye,meyve ısırarak yiyor elma yada armut..akşam yemeğinde ne varsa ondan yiyor tabi bazen bunlar mildaya uygun olmuyor,ya uygun hale getiriyorum yada ona çorba yapıyorum.yoğurt veriyorum.
Uyku saatimiz yaklaştığında anne sütü alarak uyuyor benim kızım.Sadece makarna yada pilav gibi şeyleri vermiyorum,daha bebekken vucütta ki yağ oranını arttırmak istemiyorum,karbonhidrat vererek..keşke hiç alışmasa bunlara..biz yerken geçenlerde önüne koymuştum,o bu pilavı yiyemiyor minik elleriyle yeme çabaları bizi bi hayli Eğlendirmişti..ama artık bu duruma ara vermek gerek:)neyse uzatmayayım ben,konu dışına çıkmadan;
Kısacası bebeğim ne yemeli nasıl başlamalı gibi sorularla sakın üzmeyin kendinizi,sadece ne verip vermeyeceğinizi bilin yeter.bizim ilk gittiğimiz doktorumuz bize katı gıdalara 5.5 aylıkken geçmemizi söylemişti,benim süt sıtması olacak kadar sütüm varken..düşünün ne MANA..bazen anne biliyor işte çocuğunun ne zaman ne yiyebileceğini...
Bende kızım için yaptığım homemade ürünlerimi görselleriyle paylaşayım dedim.bulunsun...
ben kare yapıp küçük kesmeyi tercih ettim milda için.
pişmiş haliyle ilk denemem,kısa halini fotoğraflamamıştım.bu arada unu da yulaf unu kullanıyorum.daha besleyici olması açısından..
 

ve el emeği yoğurtlarım..küçük kavanozları tercih ettim..çünkü yanımda taşıması daha pratik.



7 yorum:

  1. ne güzel ev yapımı şeylerle beslemeniz:)bayıldım
    ev yapımı yoğurt gibisi yok gerçekten de

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür edriz,aynen mis gibi oluyorlar tadı zaten şahane:)

      Sil
  2. Selam Nalan,

    Benden ne kadar güzel bahsetmişsin, çok mahcup oldum :)

    Anne sütü konusunda seni sonsuz destekliyorum, yorucu bir süreç ama sakın pes etme, emdiği kadar emzir Milda'yı... Lorlu çingene salatasını merak ettim, Defne'ye yapmak isterim, tarifi nasıl? Bir de naçizane tavsiye, ayına uygunsa Milda'ya dövülmüş fındık da verebilirsin, omega 3 var biliyorsun :)

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  3. grisiniler harika görünüyor. hazır gıdalar konusunda bende hassasım.. korkuyorum yanlış birşeyler yapmaktan.. içinde ne olduğunu bildiğin birşeyi yedirmek gibisi var mı? ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  4. canım ellerine sağlık galetaların tarifini bir ara yazarsın bana... canım balık yedirmeyi unutma hazır kış ayındayız deniz balığı yedir haftada en az bir kere...yanında da salata tabiki suyu :)

    YanıtlaSil
  5. aferin sana be tatlı anne
    bayılıyorum ben bebeğinin herşeyciğini kendisi hazırlamaya çabalayan annelere,bana da bu en doğrusu gibi geliyor
    yaptığın herşey harika
    pirinç,makarna konusunda da haklısın ama
    eğer işlenmemiş pirinç,yani tam pirinç kullanırsan bu bebeklere oldukça faydalı.tam tahıllar çok kıymetli.
    işlenmiş (beyaz) pirinç değil,beyaz un değil elbette ama tam tahıllar kıymetli besinler
    öperim ikinizi de :)

    YanıtlaSil
  6. süpersinnn Nalan...

    yoğurtlar çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil